Szparagi – właściwości

Szparagi to przede wszystkim niskokaloryczne warzywa. Zawierają dużą ilość białka. To również źródło witaminy C, żelaza, potasu, magnezu oraz fosforu. Dodatkowo warzywa te zawierają duże ilości witaminy A. Szparagi są źródłem składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Zwiększają krzepliwość krwi. Poprawiają pracę układu pokarmowego. Polecane osobom z nadciśnieniem. Szparagi działają moczopędnie. Wyróżniamy trzy gatunki szparagów.

 

Do najpopularniejszych należą białe i zielone. Rzadko jednak możemy spotkać szparagi fioletowe. Fioletowa odmiana jest uznawana za najbardziej wykwintną. Zielone szparagi są aromatyczne i zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku. Natomiast białe szparagi są zdecydowanie delikatniejsze. Szparagi są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. To również doskonała forma przystawki. Szparagi możemy dodawać do zupy, tarty, czy sałatek i jeść ze smakiem. Warzywa te świetnie się komponują z sosami.

Charakteryzacja szparagów

Białe szparagi możemy spożywać przez cały rok. Podobnie jest z zielonymi. Warzywa te możemy gotować, smażyć lub piec. Szparagi są źródłem białka oraz witamin. Wszystkie szparagi posiadają wiele wartości. Szparagi są niskokaloryczne. Znajdziemy w nich wiele pierwiastków odpowiadających właściwą kondycję kości. Dodatkowo są źródłem inuliny, glutationa. Należy dodać, że szparagi obniżają poziom cholesterolu. Warzywa te są źródłem steroli roślinnych. Dodatkowo są one źródłem beta-karotenu. Składnik ten zmniejsza ryzyku zwyrodnienia plamki żółtej. Szparagi działają jako afrodyzjak. Istnieją jednak przeciwwskazania do ich spożywania. Nie powinny ich spożywać osoby, które cierpią na dnę moczanową i kamienie nerkowe. Zielone szparagi są cienkie. Dodatkowo są miękkie. Dlatego właśnie nie musimy ich obierać. Posiadają one najwięcej właściwości. Pod ich skórką znajduje się wiele składników mineralnych. Największy sezon na szparagi przypada od maja do lipca. Tymczasem białe szparagi są twardsze od zielonych. Posiadają delikatny smak. Przed przygotowaniem należy je obrać. Natomiast szparagi fioletowe zawierają więcej cukrów, a przy tym mniejszą ilość błonnika.

Ceny szparagów i ich dostępność

Chociaż smakiem szparagów możemy się cieszyć przez cały rok, polskie szparagi są dostępne dopiero od maja. W sklepach dostępne są aż do lipca. Za jedno opakowanie pół kilogramowe białych szparagów zapłacimy w sezonie od 10 zł do 16 zł. Poza sezonem półkilogramowe opakowanie wyniesie 20-25 zł. Natomiast szparagi zielone w sezonie kosztują od 8 do 13 zł za opakowanie. Tymczasem poza sezonem kwota ta wynosi od 25 zł do nawet 30 zł. Szparagi możemy kupić zarówno w dużym hipermarkecie, jak i małym warzywniaku. Szparagi białe, zielone oraz fioletowe są również dostępne w sklepach ekologicznych. Szparagi są polecane zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. Najlepiej jest je spożywać w sezonie. Polskie szparagi posiadają najwięcej cennych właściwości. Szparagi są jednym z najzdrowszych warzyw. Możemy je serwować pod wieloma postaciami. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadu czy śniadania.