Zdrowe odżywianie

Co prawda człowiek jest w stanie przeżyć bez jedzenia naprawdę długo, jednak nie da się zaprzeczyć, że odżywanie to bardzo ważny element naszego życie.

Jesteś tym co jesz.

Mówi popularne powtarzana przez wszystkich od zawsze przysłowie.

Każda rozsądna osoba zadaje sobie sprawę z tego, że jedzenie jest ważnym elementem codzienności. Od tego i co jemy zależy przecież kształt oraz kondycja naszego ciała, które bardzo mocno się zmienia pod wpływem określonego sposobu odżywiania. Nie tylko od zewnątrz, choć nie oszukujmy się jest to istotna dla wszystkich część, nie tylko ze względów estetycznych, ale przede wszystkim tych, które wpływają na komfort życia przykładowo otyłej, nie wspominając o skrajnie otyłych osobach, ale też i od zewnątrz. Nikt nie zaprzeczy jak wiele złego wewnątrz dzieje się za sprawą zbyt dużej ilości kilogramów. Miażdżyca, choroby serca, płuc, zakrzepy… To tylko nieliczne z nieprzyjemności, do jakich prowadzi nadmierna ilość tkanki tłuszczowej. Tak samo sytuacja się ma w przypadku anorektyków oraz bulimików posiadających skrajną niedowagę, która nie tylko osłabia ich odporność na różnego rodzaju choroby zakaźne, sprawie, że odczuwanie temperatury jest zaburzone- anorektyczka, czy też bulimiczka nie będzie w stanie odczuwać ciepła tak jak zrobiłaby to osoba zdrowa.Niedobór tkanki tłuszczowej oraz mięśniowej zdecydowanie obniżają odporność na odczucia związane z doświadczaniem zimna z otoczenia.

Powody, dla których warto postarać się zrobić odrobinę więcej.

Dlatego pamiętając o konsekwencjach złego odżywiania warto robić to dobrze. Pamiętając, że dostarczana organizmowi żywność powinna reprezentować określoną jakość. Najlepszym gwarantem, że to co jemy jest choć w jakimś stopniu (ciężko mówić w dzisiejszych czasach o idealnym stanie przyjmowanych przez nas produktów, produktach nie przetworzonych genetycznie, w przypadku roślin nie nawożonych sztucznie, a mięsa pochodzącego z dobrego chowu) zdrowe jest samodzielne gotowanie. Przecież samodzielnie przygotowany ze świeżych produktów posiłek jest zdecydowanie mniej przetworzony niż produkt gotowy, który ma w mniemaniu producenta mieć maksymalnie wydłużoną datę ważności.

Tak więc, w dobie ciągłego biegu i stresu warto zadbać o swój organizm chociaż w warstwie żywieniowej.