Owoce morza

Owoce morza, czyli skorupiaki, głowonogi oraz małże. Do skorupiaków zaliczają się homary, krewetki oraz kraby. Do głowonogów kalmary i ośmiornice. Tymczasem małże to ostrygi, muszle św. Jakuba oraz mule. Owoce morza posiadają wiele składników odżywczych. Możemy je gotować, smażyć czy dusić. Owoce morza posiadają mnóstwo białka.

 

Należy pamiętać, że są one niskokaloryczne. Zawierają one wiele kwasów omega 3. Dodatkowo są źródłem jodu, żelaza, wapnia czy magnezu. Owoce morza wzmacniają układ odpornościowy. Zwłaszcza ostrygi zawierają duże ilości cynku. Owoce morza możemy przyrządzać na wiele sposobów. Doskonałe na przystawkę oraz danie główne. Owoce morza możemy przygotowywać samodzielnie lub z innymi składnikami. Dodatkowo możemy kupić owoce morza marynowane lub wędzone. Owoce morza takie jak kraby, homary, langusty, przegrzebki, ślimaki są niezwykle cenne. Jak się okazuje owoce morza mogą spowodować reakcje alergiczne.

Pochodzenie i właściwości owoców morza

Owoce morza pochodzą głównie z Morza Karaibskiego, Japońskiego, Atlantyku czy Pacyfiku. W Polsce możemy kupić je w postaci mrożonej. Rzadko kiedy są dostępne w postaci świeżej. Możemy również zakupić owoce morza konserwowe. Najczęściej w sosie, zalewie naturalnej czy białym winie. Ich ceny są naprawdę różne. Wszystko zależy od gatunku oraz postaci. Za kilogram homarów zapłacimy nawet do 300 zł za kilogram. Owoce morza są dosyć proste w przygotowaniu. Nie wymagają długiej obróbki termicznej. Wystarczy im czas do 10 minut. Jeśli będziemy je zbyt długo smażyć lub gotować, staną się zwyczajnie gumowate. Do owoców morza pasuje tymianek, rozmaryn, cytryna, czosnek czy szafran. Uważa się, że owoce morza są najzdrowszym z pokarmów. W Polsce niestety nie są aż tak popularne. Głównie spożywa się je w krajach śródziemnomorskich. Znajdują się w nich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina PP, B12.

Charakteryzacja owoców morza

Do jednych z najpopularniejszych owoców morza zalicza się homar. Podczas gotowania jego pancerz zmienia kolor na czerwony. Zawiera on białe i delikatne mięso. Tymczasem krewetki, najpopularniejsze w Polsce, krewetki szare doskonale pasują do zupy, sałatek czy past. Wyróżniamy krewetki różowe i czerwone, królewskie, koktajlowe. Natomiast kolejny owoc morza, czyli krab, którego mięso jest delikatne i białe. W sklepach możemy dostać paluszki krabowe, tak zwane surimi. Na uwagę zasługują również mule, muszle św. Jakuba, ostrygi, ośmiornice czy kalmary. Mule, delikatne i słodkie w smaku, możemy gotować, dusić czy piec. Muszle św. Jakuba warto dodawać do sałatek czy dań rybnych. Ostrygi, których mięso jest kremowoszare i soczyste, warto je spożywać na surowo z cząstkami cytryny. Ośmiornice, których mięso jest sprężyste, o morskim zapachu. Warto je dodawać do zup, sałatek czy makaronu. Natomiast kalmary, których mięso jest słodko- morskie, najczęściej smażymy je w głębokim tłuszczu. Doskonale komponują się z ryżem czy pieczywem. Owoce morza są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne. Warto je przyrządzać na różne sposoby w towarzystwie warzyw oraz przypraw, które nadarzą im aromatu.