Bataty – właściwości

Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Chociaż jeszcze niedawno nie były tak popularne, dziś Polacy cenią sobie te warzywa. Głównie ze względu na ich wartości odżywcze. Bataty zostały docenione przez wegetarian i wegan. Te pomarańczowe warzywa to źródło wielu składników odżywczych. W 100 g batatów znajdziemy blisko 90 kcal.

 

Bataty głównie składają się z węglowodanów. Zawierają sporą ilość beta-karotenu. W batatach znajdziemy również wiele potasu oraz witaminy C. Należy pamiętać, że są one źródłem witaminy A. Słodkie ziemniaki są bogate w błonnik. Warto je podawać również dzieciom. Batat jest jadalną bulwą korzeniową. Bataty posiadają wiele wartości zdrowotnych oraz odżywczych. Ziemniaki te zawierają odpowiednią ilość aminokwasów egzogennych. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminę K, tiaminę, ryboflawinę i niacyną. Bataty to prawdziwa bomba witaminowa.

Właściwości batatów

Warzywa te wykazują silne działanie przeciwzapalne. Pomocne w przypadku leczenia astmy, zapalenia stawów czy zapalenia kości. Należy pamiętać, że bataty zawierają dużą ilość witaminy B6. Warto je dodawać do wielu potraw. Możemy z nich przygotować frytki. Bataty są bardzo pożywne. Posiadają charakterystyczny słodki smak. Bataty są idealnym warzywem dla cukrzyków. Wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym. Zawierają one mangan. Bataty są polecane dla naszych oczu. Zawierają karoteny oraz luteinę. Bataty posiadają właściwości przeciwzapalne. Podnoszą naszą odporność. Pomagają zredukować stany zapalne układu nerwowego. Słodkie ziemniaki są jednym z najbardziej odżywczych warzyw. Bataty są również źródłem skrobi. Bataty wykazują pozytywne działanie na nasz organizm. Wyróżniamy blisko 400 odmian batatów. Ziemniaki te są świetnym pokarmem dla sportowców. Warzywa te są skutecznym środkiem na wrzody żołądka. Działają kojąco na żołądek oraz jelita. Istnieje wiele zastosowań batatów w kuchni. Możemy je piec, faszerować, gotować. Bataty posiadają wiele korzyści dla zdrowia. To doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Możemy na ich bazie przygotować danie główne oraz deser. Istnieje wiele przepisów na koktajle z dodatkiem batatów.

Przepisy z batatów

Z batatów możemy przygotować pyszne i zdrowe chipsy. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Wystarczy je umyć, obrać i pokroić. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia z niedużą ilości oliwy z oliwek. Następne należy je posypać solą, ziołami oraz papryką słodką i ostrą. Chipsy upieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut. Chipsy z batatów są idealną, zdrową przekąską dla dorosłych, jak i dla dzieci. Z batatów możemy przygotować rozgrzewające zupy, sałatki, musy oraz ciastka. Bataty warto wprowadzić na stałe do naszego jadłospisu. Te zdrowe warzywa możemy kupić praktycznie w każdym dużym hipermarkecie. Słodkie ziemniaki są również dostępne w sklepach ekologicznych. Za kilogram batatów zapłacimy 12-15 zł. Chociaż różnica w cenie pomiędzy tradycyjnymi ziemniakami a batatami jest duża, warto je regularnie spożywać. Bataty są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.