Suszone morele – właściwości

Suszone morele, doskonała przekąska dla dorosłych i dla dzieci. Bogate w potas, żelazo, wapń, fosfor oraz błonnik. Regulują ciśnienie krwi, a także pracę nerek. Ich regularne spożywanie zapobiega anemii. Dodatkowo suszone morele wpływają na naszą urodę.

 

Suszone morele posiadają dużą dawkę beta-karotenu. W morelach występują witamina C, PP, flawonoidy, garbniki oraz pektyny. Suszone morele wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Suszone morele przyśpieszają procesy starzenia.

Właściwości pestek moreli

W pestkach moreli znajduje się wiele witamin z grupy B. Suszone morele najlepiej jadać na surowo. Warto je dodawać do sałatek. Na sklepowych półkach znajduje się wiele produktów z pestek moreli. Należą do nich między innymi olej z pestek moreli. Suszone morele możemy dodawać do mięs czy deserów. Suszone morele są dostępne w sklepach przez cały rok. Jednak warto wybierać tylko i wyłącznie morele niesiarkowane. Najczęściej są dostępne w sklepach ekologicznych. Suszone morele ekologiczne niesiarkowane zdecydowanie różnią się od tych tradycyjnych. Przede wszystkim ze względu na wygląd. Niesiarkowane morele suszone mają brązową barwę. Chociaż nie zachęcają do spożycia bez swój wygląd, są zdrowe i smaczne. Suszone morele są słodkie i soczyste. Zawierają one wiele cennych właściwości. Jak się okazuje posiadają one uniwersalne zastosowanie. Suszone morele warto dodawać do deserów, w tym ciast. Suszone morele powinny na stałe się znaleźć w naszej kuchni. Morele to także źródło przeciwutleniaczy. Owoce te są bogate w błonnik. Należy podkreślić, że suszenie jest najzdrowszą metodą utrwalania moreli. Dodatkowo suszone morele to przede wszystkim niski indeks. Wykorzystywane są jako naturalny słodzik do potraw. Za kilogram moreli niesiarkowanych zapłacimy 100-120 zł. Natomiast za kilogram moreli siarkowanych zapłacimy niewiele ponad 10 zł.

Kilka słów więcej o suszonych morelach

Suszone morele warto spożywać w ciągu roku. Możemy je dodawać do ciast czy kompotów. To zdrowy dodatek do śniadań. Warto je dodawać do owsianki czy budyniu. Suszone morele świetnie komponują się z potrawami wytrawnymi. Warto je również spożywać samodzielnie. To doskonała forma przekąski. Suszone morele są świetną alternatywą dla chipsów. Morele znajdują także zastosowanie w branży kosmetycznej. To składnik perfum, balsamów do ciała czy kremów. Suszone morele doskonale wpływają na nasz organizm, jak i wygląd. Regularne spożywanie suszonych moreli zapewnia zdrowy wygląd skóry. Suszone morele doskonale nawilżają, dodają energii. Wystarczy garść suszonych moreli dziennie, aby uzupełnić zapotrzebowanie na konkretne witaminy i składniki mineralne. Suszone morele są polecane zarówno osobom starszym jak i dzieciom. W każdym przypadku mówimy o morelach niesiarkowanych. Warto wybierać owoce naturalne, bez środków konserwujących. Suszone morele posiadają wiele zastosowań. Powinny one na stałe zagościć na naszym stole. To świetna propozycja dla najmłodszych. Suszone morele zastąpią wszelkie słodycze, w tym batony oraz ciastka.