Naleśniki bez glutenu

Gluten to nic innego jak mieszanka białek, które znajdują się w takich zbożach jak pszenica, żyto czy jęczmień. Dla osób, które tolerują gluten nie jest on szkodliwy. Jednak w przypadku osób, mających problemy z jego tolerancją, może powodować wiele przykrych konsekwencji

Zaburzenia w tolerancji glutenu, mogą prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Dlatego też, aby im zapobiegać konieczne jest wyeliminowanie tego składnika z diety. Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele produktów, które umożliwiają zastąpienie glutenu w diecie.

Jednak czy dieta bezglutenowa wyklucza spożywanie ulubionych potraw, takich jak naleśniki bez glutenu?

Naleśniku bez glutenu – jak przyrządzić?

Naleśniki to potrawa, którą lubią wszyscy – niezależnie od wieku. Lubią ją młodzi i starsi. Nic dziwnego, ich przygotowanie zajmuje chwilę. Można je podawać w różnej formie. Nadają się zarówno na śniadanie, jak i na obiad i kolację. Można je jeść codziennie, jak również podać gościom na domowej imprezie.

Zrobienie naleśników bezglutenowych nie jest wcale proste. Zwłaszcza, jeśli było się przyzwyczajonym do naleśników robionych tradycyjną metodą.

Mąki bezglutenowe, jakie musimy użyć do przygotowania naleśników, nie zawsze zachowują się tak, jakbyśmy chcieli. Stąd też trudność w odpowiednim dostosowaniu przepisu. Jak przygotować idealne naleśniki bezglutenowe?

Kluczem jest odpowiednia mąka i dokładne odmierzenie składników.

Składniki:

½ szklanki mąki ryżowej (może być również jaglana lub kukurydziana
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
½ szklanki wody, najlepiej gazowanej
mała szczypta soli

W dużej misce, za pomocą trzepaczki lub miksera, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto musi być gładkie, pozbawione grudek. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni, aż osiągną złoty kolor. Przed wylaniem ciasta na patelnię, należy porządnie zamieszać ciasto w misce, gdyż mąki bezglutenowe mogą opaść na dno miski.

Naleśniki bez glutenu z tego przepisu nie są ani za łamliwe, ani za sztywne. Nadają się zarówno do podania na słodko, jak również w wersji wytrawnej.

Przygotowywanie dań bez glutenu wymaga wprawy. Składniki bezglutenowe różnie się zachowują. Czasem trzeba dodać ich więcej, a czasem mniej, w stosunku do tradycyjnych składników. Jednak robienie dań bez glutenu ma jeden niebywały plus – można eksperymentować ze smakami i zamienić tradycyjne, powszechnie znane danie w coś nowego. Dzięki temu nasza kuchnia stanie się bardzo kreatywna.

Poszukiwanie nowych rozwiązań w kuchni, zwłaszcza jeśli jesteśmy zmuszeni do diety eliminacyjnej, może być znakomitą przygodą i wyzwolić z nas podkłady kreatywności. Przygotowując kolejne potrawy można zachwycać się nowościami. Nawet zwykłe naleśniki, dzięki bezglutenowej kuchni mogą być niezwykłym doznaniem kulinarnym.

Naleśniki w wersji bezglutenowej w swoim smaku przypominają te tradycyjne, a podane z własnoręcznie robionym dżemem smakują wyśmienicie.