Miód – właściwości

Miód, jeden z największych polskich skarbów. Wzmacnia on serce, goi rany, koi nerwy. Posiada właściwości antybakteryjne. Doskonale sprawdza się jako kosmetyk. Miód jest nie tylko smaczny, posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

 

Wykazuje działanie bakteriobójcze. Miód zawiera duże ilości potasu, chloru, magnezu, wapnia, żelaza oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12 oraz witaminę C. Miód wzmacnia serce. Dzięki zawartości acetylocholinie, wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. W 100 g miodu znajdziemy ponad 300 kcal. W Polsce najpopularniejszy jest miód lipowy. W kosmetyce wykazuje działanie nawilżające oraz rozjaśniające. Dodatkowo miód zwiększa odporność na wysiłek fizyczny oraz umysłowy. Polecane w przypadku stanów wyczerpania. Miód jest zalecany osobom starszym oraz dzieciom. Wzmacnia on siły odpornościowe organizmu.

Miodowe lekarstwa – spożywanie

Do jednego z miodowych lekarstw zalicza się jad pszczeli. Należy pamiętać, że jest on silnym antybiotykiem. Sprawdzi się w przypadku reumatyzmu, nadciśnienia czy chorób skórnych. Miód polecany jest również na bezsenność. Na rynku możemy dostać wiele produktów na bazie miodu i aronii czy ziół. Miody to tylko jedne z produktów, które są wytwarzane przez pszczoły. Wyróżniamy także propolis, mleczko pszczele czy pyłek kwiatowy. Produkty te są bogate w witaminy, sole mineralne, mikroelementy oraz białko. Warto powiedzieć słów kilka na temat propolisu. Wykazuje on silne działanie antybakteryjne oraz regenerujące. Miód posiada szereg właściwości leczniczych. Leczy wrzody żołądka, zwłaszcza miód manuka z Nowej Zelandii. Polecany na przeziębienia, działa nasennie. Wyróżniamy wiele gatunków miodów. Należą do nich: rzepakowy, gryczany, lipowy, spadziowy, wrzosowy czy manuka. Wybierając miód, należy omijać tak zwany sztuczny miód. Produkt ten jest wytwarzany nie przez pszczoły, a przez człowieka. Wytwarza się go z syropu ziemniaczanego. Dodatkowo dodaje się do niego aromaty i barwniki. Miód jest naturalną słodyczą. Możemy go dodawać do deserów, napojów czy sosów. Miód wykazuje działanie wzmacniające, przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwbakteryjne. Składnikami miodu jest glukoza i fruktoza. Miód zawiera wiele substancji aktywnych. Należą do nich m.in: enzymy, antyoksydanty czy kwasy organiczne. Jak się okazuje najsilniejsze działanie posiada miód manuka z Nowej Zelandii. Wyróżniamy miody nektarowe oraz spadziowe. Miód nektarowy jest wytarzany z nektaru roślin. Miód spadziowy powstaje ze spadzi drzew.

Charakteryzacja miodów

Najpopularniejszą odmianą jest miód wielokwiatowy. Posiada jasną barwę i delikatny smak. Łagodzi objawy kataru siennego. Miód lipowy posiada płynną konsystencję. Polecany w okresie przeziębień i grypy. Łagodzi kaszel i obniża gorączkę. Tymczasem miód rzepakowy posiada neutralny smak. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Miód wrzosowy charakteryzuje się brunatną barwą. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Miód akacjowy pomaga się zrelaksować. Najpopularniejszy, miód manuka jest wytwarzany z krzewu manuka. Pomaga on wzmocnić odporność.